teisipäev, 14. oktoober 2014

CROISSANT


Olin ammu juba mõelnud poovida prantslaste seas populaarset saiakest croissanti. Üllatusin kui avastasin kui lihtne neid valmistada on ja kui maitsvad nad olid. Samuti õppisin ka kuidas valmistada lehttaigent. 


Vajalik:

Taigen:
  • 500g nisujahu
  • 7g kuivpärmi
  • 3spl suhkrut
  • 1tl sool
  • 3dl piima
  • 250g võid
Määrimiseks:

  • 1 muna
  • 1spl piima
  • sool

Valmistamine:

1. Sega jahu sisse pärm, suhkur ja sool. Tee kuivainete keskele süvend, kalla sinna külmkapikülm piim ja hakka tainast segama. Tainas tuleb pisut kleepuv ja märg, kuid viie-minutilise sõtkumise järjel peaksid saama üsna elastse taina. Kata see niiske köögirätikuga ja jäta köögikapile 2 tunniks kerkima. Kahe tunni pärast aseta tainapall kilekotti ja aseta üleööks külmkappi.
2. Võta külmkapist või ja aseta see kahe küpsetuspaberi lehe vahele. Tainarulli abiga suru seda nii, et saad umbes 20 cm laiuse ja 10 cm pikkuse tüki paksusega umbes 1 cm. Tegutse kiiresti, et või sulama ei hakkaks ja aseta see toimingu lõppedes külmkappi tagasi.
3. Võta külmkapist tainas ja rulli see jahusel pinnal ca 22 x 42 cm suuruseks tükiks. Aseta või taina keskele. Tõsta või peale sellest vasakule jääv taina osa ja tõsta selle peale paremale jääv osa. Näpi otsad kinni, et või ilusti taina sees püsiks. Nüüd asu rullima. Peaksid saama 22x60 cm-se tüki. Eemalda pintsli abiga üleliigne jahu ning voldi tainas kolmeks kokku - 1/3 tainast keskele ja teine 1/3 selle peale. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
4. Rulli ettevaatlikult tainarulliga tainast endast eemale lükates nii, et või taina vahelt välja ei pressi. Kui või siiski pisut välja kipu piiluma, pudista selle koha peale jahu ja jätka tööd. Pane veelkord tainas pooleks tunniks külmkappi.
5. Võta tainas külmkapist ja rulli see 90 kraadi eelmisest korrast pöörates taas 22x60 cm-seks tükiks ja voldi taas kokku. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Korda seda protseduuri veel ühe korra.
6. Nüüd rulli tainas lahti umbes 40x80 cm suuruseks tükiks. Poolita tainas noaga kaheks võrdseks osaks mõõduga 20x40cm ja lõika terava noaga kolmnurksed tükid, mida saad sarvesaiadeks rullida. Enne rullimist aseta kolmnurksed tükid 10 minutiks külmkappi, et neid oleks lihtsam rullida.
7. Sarvesaia kokku rullimiseks alusta kolmnurga laiemast äärest. Vasaku käe abiga venita kergelt tainast ja rulli parema käe abiga see kokku. Aseta saadud sarvesaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aseta 1,5-2 tunniks sooja kohta kerkima. Kuna need kerkivad kahekordseks, jäta saide vahele piisavalt ruumi. Kata ahjuplaat pealt niiske rätikuga, et saiad ära ei kuivaks.
8. Pool tundi enne kerkimisaja lõppu pane ahi 230 kraadile kuumenema. Klopi lahti muna ja piim, sega soolaga. Pintselda sarvesaiu enne ahjuminekut pealt muna-piima seguga. Küpseta 10 minutit 230-kraadises ahjus, alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 5 minutit.
Sellest kogusest saad umbes 20 sarvesaia.

Saiad olid väga maitsvad ja said ruttu otsa. Soovitan kõigil teistel ka proovida.

By: Kristel Kiisler

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar