kolmapäev, 15. oktoober 2014

kartulisalat vürtsikiluga


koostis:
3 hapukurki
3 kurki
3 spl kappareid
3 muna
10 vürtsikilufileed + paar tk kaunistuseks (see teeb siis kokku umbes üks fileepakk)
6 keedukartulit
1 pakk frillice salatit (tegelikult sobib vist ükskõik mis krõmpsuv ja mahlane salat)
150 ml oliiviõli (varasemalt soovitasin algretsepti järgi küll vähem ja 200 ml, aga 150 mängib ka suurepäraselt välja)
6 spl valgeveini äädikat
3 spl mett
3 tl sinepit
valmistamine:
Raputa purgis kokku sinep, oliiviõli, valgeveiniäädikas, mesi, till, petersell ja pune (pisut soola-pipart ka, aga ei tasu unustada, et lisanduvad ka soolased kilud)

Haki hapukurk, kilufileed, viilutatud värske kurk, kartul ja pane suurde kaussi. Lisa kapparid, hakitud munad ja rebi hulka jääsalat. Kalla kaste peale ja sega läbi.Kõige parem koos rukkileivaga, kus peal paksult külma taluvõid.

jäätisekokteil


  • 300 g värskeid  maasikaid
  •   3 sl suhkrut
  •   Sidruneid (2 sl mahla)
  • 5 dl  piima
  • 2 - 3 dl vanilli-  jäätist
Pane köögikombaini maasikad, suhkur ja sidrunimahl.
Sega ühtlaseks, lisa piim ning viimasena jäätis.
Kaunistuseks lisa maasikaid või sidruun.
Ja ongi valmis


teisipäev, 14. oktoober 2014

LAVASHIRULL

Lihtne ja hea kõhutäis on lavashirull. Iga laps saab ka sellega hakkama nii et ei tohiks ka suurele inimesele väga raske olla.

Vajalik:

1 TK   Lavash
1 TK   Keskmise suurusega tomat.
POOL  pikka kurki
5 viilu sinki
100 G  sulajuustu
100 G  riivjuustu või juustuviile
4         salatilehte.

Valmistamine:

Pese puhtaks tomat ja kurk. Viiluta tomat hästi õhukesteks viiludeks. Koori ära kurk. Lõika kurgist pikkupidi peenikesed ribad. Lõika singiviiludest 1cm laiused ridab. Lui kasutad juustuviile, lõika need ka ribadeks. Laota puhtale lauale lavash laiali. Määri lavashile sulajuust just nii paksult kui sulle meeldib. Laota kõik koostis ained lavashile ja peale raputa riivjuustu või juustuviilusid. Rulli nüüd lavash kokku ning pane pooleks tunniks külmkappi seisma. Seejärel lõika 3cm paksused lõigud.

By: Frank


viineripirukad


Väga maitsvad ja lihtsad pirukad. Lihtne valmistada ja peale kauba ja veel toitvad.

Vajalik:

 Valmistamine:

Rulli lehttainas veidi õhemaks.
Soovi korral tee piki viinereid sisselõiked ja suru sisselõigetesse paprikaribad.
Laota viinerid, otsad vastakuti, piki tainaserva. Keera tainas ümber viinerite rulli, lõika tainas läbi ja näpista tainaotsad tihedasti kokku.
Lõika terava noaga 2-3 cm jupid (miniviinerite kasutamisel lõika poole viineri ja liitekoha pealt, tavaliste viinerite puhul lõika viinerid kolmeks).
Tõsta pirukad ahjuplaadile, liitekoht allpool.
Tee samamoodi ülejäänud viineritega.
Pintselda pirukad pealt munaga ja küpseta 220kraadises ahjus kuldseks (umbes 15 minutit).

By: Karl Loorberg

Kaerahelbeküpsised



Mõnusad ja lihtsad küpsised. Iga mees saaks nende valmistamisega hakkama. Neid küpsiseid on mõnud näksida arvuti või teleka taga.

Vajalik:
250g suhkrut
200g võid
6tk muna
500g kaerahelbeid
100g jahu

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad. NB! Kui munad on väikesed, võta neid 7 tk. Sega hulka kaerahelbed ja jahu. Küpsetuspaberile pane teelusikaga ümarad pätsikesed, küpseta 180 kraadi juures helepruuniks.

Soovitan kindlasti. 

By: Vootele Saatmann

Kass Arturi kook




Vajalik:
1/2 pakist Maisipulki
300g Iirise komme
200g võid

Valmistamine:
Sulata potis või ja iirised, sega ühtlaseks massiks. Pane maisipulgad suurde kaussi ja vala peale või-iirisesegu. Sega läbi ja lase jahtuda. Sega uuesti. Kui segu on täielikult jahtunud, vormi see küpsetuspaberi peal vorstikujuliseks ja keera küpsetuspaberisse. Lase vähemalt 2 tundi külmikus seista. Lõika viiludeks ja serveeri.


Mõnus magusa isu peletaja. Väga meeldib mu väiksele vennale.

By: Frank

Suvikõrvits munaga

Sain hea idee oma emalt praadida suvikõrvitsat munaga. Esialgu ei arvanud sellest toidust suurt midagi, kuid kui ma seda proovisin, siis üllatusin. Mulle maitses see imehea! Roog oli krõmpsuv ja mahlane. Seepärast otsustasin jagada seda retsepti ka teiega.



Vaja läheb:

* ühte suurt suvikõrvitsat
* 2-3 muna
* veidi pipart
* palju soola enda maitse järgi
* toiduõli
* kartulimaitseainet
* jahu


Tee nii:

Klopi kausis vahule munad. Lisa hulka maitseained: parajalt palju soola, muidu jääb liiga mage, vähem kartulimaitseainet ja veel vähem pipart. Raputa hulka ka jahu, et tainas jääks suhteliselt vedel. Sega ja klopi veel veidi aega, kuni moodustub ühtlane mass. Lõika suvikõrvitsast umbes poolesentimeetri paksused rattad. Kasta viilud tainakaussi ning aseta need õliga kuumale pannile ühe kihina. Oota umbes mõni minut kuni kõrvitsad saavad ühelt poolt praetud ja keera need ümber. Kui üks pannitäis saab praetud ja koostisosi on veel üle, siis toimi samamoodi teise pannitäiega kuni kõik on valmis. Serveeri kohe, sest kuumalt on need kõige paremad!


By: Maritta Mägi

Kirju koer

Kuulsaks saanud kaloririkas magustoit Kirju koer. Hea magusaisu peletamiseks ja igaks elujuhtumiks


 Vajalik:
  • küpsised
  • kondenspiim
  • marmelaad
  • kakao
Valmistamine:
Purusta küpsised (nt pudrunuiaga tampides), sega juurde suhkur ja kakaopulber. Lisa hakitud marmelaadikommid, sega läbi ja suru ühtlaseks massiks (kui segu on väga kuiv, lisa veidi piima). Aseta mass fooliumile või toidukilele ja keera pikaks vorstiks. Pane vähemalt paariks tunniks külmkappi seisma.
Enne serveerimist lõika viiludeks.




By: Sander K

Kiievi kotlet

Otsustasin teha Kiievi kotletti, mis on minu peres sagedane õhtusöök. Selle kõrvale võib vastavalt oma maitsele näiteks kas riisi või kartulit.

Vaja läheb ühe portsioni jaoks:
  • kanafilee
  • 25 grammi võid
  • hakitud peterselli ja tilli
  • musta pipart
  • 1 muna
  • 0,5 dl piima
  • riivsaia
  • toiduõli
Valmistamine:
Vajuta filee võimalikult õhukeseks (võib kergelt vasardada). Haki petersell ja till ning sega toasooja või sisse. Maitsesta või pipra ja soolaga ning vooli piklikuks. Aseta maitsestatud võirull kanalihale ja keera filee nii mitu korda rulli, kui saad. Aseta rull külmikusse tahenema. Klopi munad kausis piimaga lahti ja puista teisele taldrikule riivsai. Kasta kanarull esmalt munasegu ja siis riivsaia sisse. Tee seda vähemalt kolm korda, et kanarulli ümber moodustuks paks ühtlane koorik. Kuumuta potis piisav kogus õli ja tõsta kotlet selle sisse pruunistuma. Seejärel aseta kotlet 200-kraadisesse ahju umbes 20 minutiks järelküpsema.
Juurde sobib lihtne valge jahukaste või mugavamatele inimestele hapukoorekaste ja igasugune värske salat


By: Vootele Saatmann

Suitsukanasalat ananassiga.

Suitsukanasalat ananassiga.

Vajalik:
  • suitsukana
  • hiinakapsas
  • kirsstomatid
  • konservananass
  • majonees
  • konservmais

    Valmistamine:
    Lõika hiinakapsas ja suitsukana tükkideks. Nõruta mais ja ananassikuubikud ning sega majoneesiga kõik kokku . Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.Sobib koheseks ning ka hiljem söömiseks.

    By: Sander K.

CROISSANT


Olin ammu juba mõelnud poovida prantslaste seas populaarset saiakest croissanti. Üllatusin kui avastasin kui lihtne neid valmistada on ja kui maitsvad nad olid. Samuti õppisin ka kuidas valmistada lehttaigent. 


Vajalik:

Taigen:
  • 500g nisujahu
  • 7g kuivpärmi
  • 3spl suhkrut
  • 1tl sool
  • 3dl piima
  • 250g võid
Määrimiseks:

  • 1 muna
  • 1spl piima
  • sool

Valmistamine:

1. Sega jahu sisse pärm, suhkur ja sool. Tee kuivainete keskele süvend, kalla sinna külmkapikülm piim ja hakka tainast segama. Tainas tuleb pisut kleepuv ja märg, kuid viie-minutilise sõtkumise järjel peaksid saama üsna elastse taina. Kata see niiske köögirätikuga ja jäta köögikapile 2 tunniks kerkima. Kahe tunni pärast aseta tainapall kilekotti ja aseta üleööks külmkappi.
2. Võta külmkapist või ja aseta see kahe küpsetuspaberi lehe vahele. Tainarulli abiga suru seda nii, et saad umbes 20 cm laiuse ja 10 cm pikkuse tüki paksusega umbes 1 cm. Tegutse kiiresti, et või sulama ei hakkaks ja aseta see toimingu lõppedes külmkappi tagasi.
3. Võta külmkapist tainas ja rulli see jahusel pinnal ca 22 x 42 cm suuruseks tükiks. Aseta või taina keskele. Tõsta või peale sellest vasakule jääv taina osa ja tõsta selle peale paremale jääv osa. Näpi otsad kinni, et või ilusti taina sees püsiks. Nüüd asu rullima. Peaksid saama 22x60 cm-se tüki. Eemalda pintsli abiga üleliigne jahu ning voldi tainas kolmeks kokku - 1/3 tainast keskele ja teine 1/3 selle peale. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
4. Rulli ettevaatlikult tainarulliga tainast endast eemale lükates nii, et või taina vahelt välja ei pressi. Kui või siiski pisut välja kipu piiluma, pudista selle koha peale jahu ja jätka tööd. Pane veelkord tainas pooleks tunniks külmkappi.
5. Võta tainas külmkapist ja rulli see 90 kraadi eelmisest korrast pöörates taas 22x60 cm-seks tükiks ja voldi taas kokku. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Korda seda protseduuri veel ühe korra.
6. Nüüd rulli tainas lahti umbes 40x80 cm suuruseks tükiks. Poolita tainas noaga kaheks võrdseks osaks mõõduga 20x40cm ja lõika terava noaga kolmnurksed tükid, mida saad sarvesaiadeks rullida. Enne rullimist aseta kolmnurksed tükid 10 minutiks külmkappi, et neid oleks lihtsam rullida.
7. Sarvesaia kokku rullimiseks alusta kolmnurga laiemast äärest. Vasaku käe abiga venita kergelt tainast ja rulli parema käe abiga see kokku. Aseta saadud sarvesaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aseta 1,5-2 tunniks sooja kohta kerkima. Kuna need kerkivad kahekordseks, jäta saide vahele piisavalt ruumi. Kata ahjuplaat pealt niiske rätikuga, et saiad ära ei kuivaks.
8. Pool tundi enne kerkimisaja lõppu pane ahi 230 kraadile kuumenema. Klopi lahti muna ja piim, sega soolaga. Pintselda sarvesaiu enne ahjuminekut pealt muna-piima seguga. Küpseta 10 minutit 230-kraadises ahjus, alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 5 minutit.
Sellest kogusest saad umbes 20 sarvesaia.

Saiad olid väga maitsvad ja said ruttu otsa. Soovitan kõigil teistel ka proovida.

By: Kristel Kiisler

neljapäev, 9. oktoober 2014

SALAT

Vahelduseks kaloririkkale võib nautida tervislikku toitu, mis on samas ka maitsev. Otsustasin valmistada toorsalati imelihtsalt ja kiirelt. Salat sobib niisama söömiseks ja lõunaprae kõrvale serveerimiseks. Komponentide kogust võib oma maitse järgi muuta.


Vaja läheb:

* kausitäis lehtsalatit
* 5-6 kirsstomatit
* 20 grammi juustu
* 1 tl suhkrut 
* 1 tl toiduõli
* 1 tl veiniäädikat


Valmistamine: 

Tükelda lehtsalat. Lõika iga kirsstomat neljaks. Lõika mistahes juust kuubikuteks või osta juustukuubikud ning lisa kaussi tomatite- ja salatiga. Lisa suhkur, vala lusikale veidi õli ja kalla hulka, pärast veiniäädikas samamoodi. Sega salat korralikult läbi ja serveeri.

 Te saate tervislikust salatist väga hea maitseelamuse ilma, et peaksite liigsete kalorite pärast muretsema. Proovige kindlasti!

By: Maritta Mägi

laupäev, 4. oktoober 2014

MUNALEIB


Minu meelest on parim hommikusöök nädalavahetuse hommikul munaleib, kuna sa ei pea kiirustama ja sul on aega seda teha.

Vaja läheb:
  • leiva viilu (omal valikul millist leiba ja oleneb mitu sa teha tahad)
  • muna (oleneb mitu leiba sa teha tahad)
  • soola
  • pipart
Lõika ära leiva sisu nii, et ainult koorik alles jääks. Pane see kuumale pannile ja löö sinna leivatühimiku sisse muna, maitsesta soola ja  pipraga. Kui ühelt poolt on leib pruunistunud, siis pööra teine pool. Kui tahad, siis võid veel kord soola ja piparaga maitsestada.
NB! Ära lõhu munakollast ära ega lase tal kõvaks küpseda, sest munaleib on parim, kui munakollane on leiva keskel vedel.
Need küll pole sellise välimusega mis oleks täiuslik. Idee järgi peaks kõik munavalge leiva sisse jääma, kuid nii kahjuks see kord ei läinud. Olenemata välimusest on munaleib ikkagi maitsev. Soovitan kõigil proovida.
By: Karl Loorberg

ŠOKOLAADIMUFFINID


Vahepeal sai valmistatud mõned šokolaadimuffinid venna soovil, kuna ise väga šokolaadimuffineid ei armasta.
Üle pika aja mõtlesin, et teeks muffinid ise valmistatud taignast, juba pikka aega olin mugavuse ohver ja ostsin poest taignapulbrit.
Kasuemale sünnipäevaks kingitud muffini küpsetusplaat polnud ka kasutust veel leidnud ja mõtlesin proovida.
Võtsin siis kodust riiulilt isa vana kokaraamatu kus tal on igasuguseid retsepte, nii enda välja mõeldud kui ka kuskilt kellegi käest saadud.
Leidsin siis sealt retsepti märkmikust ühe muffini retsepti milles oli kasutatud tumedat šokolaadi. Algul olin natuke skeptiline, kuid lõpp tulemus oli fantastiline. Isegi mina sõin šokolaadimuffineid...

Vaja läheb:
- 2 muna
- 50 grammi suhkrut + 50 grammi fariinisuhkrut või 100 grammi roosuhkrut
- 2 tl vaniljesuhkrut
- 135 grammi jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- 4 spl kakaod (ilma suhkruta, näiteks Meie Mark)
- 50 grammi võid
- 175 grammi 10% hapukoort või maitsestamata jogurtit
- 100 grammi tumedat šokolaadi
Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega jahu, küpsetuspulber, sooda, kakao ja vaniljesuhkur omavahel ning sõelu munavahu hulka. Lisa hapukoor ja jahtunud sulavõi, sega ühtlaseks. Haki šokolaad väiksemaks ning lisa kõige viimasena taigna hulka. Sega kergelt läbi, jaota taigen muhvinivormidesse.

Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Lase enne serveerimist natuke jahtuda
.
Soovitan soojalt kõigil järgi proovida, ka neil, kes šokolaadimuffineid ei armasta. Te ei pea pettuma.

By: Kristel Kiisler